Nicu Covaci: Scrisoare catre opinia publica

0
1,447 vizualizari

Textul este preluat integral de pe site-ul Certitudinea.Ro / 2 august 2011

Nicu Covaci: Scrisoare catre opinia publica
Nicu Covaci: Scrisoare catre opinia publica

Stimate doamne, stimati domni

Adresez aceasta scrisoare tuturor, inclusiv celor care sunteti specialisti in materie de justitie, rugandu-va sa-mi spuneti parerea sincera legata de sansele mele de a mi se face dreptate in Romania.

Bineinteles ca, in anii ’70, nimeni nu ar fi visat ca va cadea ZIDUL si ca Nicu Covaci se va intoarce acasa … Totusi, acest lucru s-a intamplat si eu m-am intors sa-mi continuu activitatea artistica in fata unui public pe care il iubesc si ma iubeste. Intors in tara eram mai mult ca sigur ca, la Uniunea Compozitorilor, se va gasi o suma apreciabila de bani, rezultata din vanzarea discurilor noastre. Pana in anul plecarii, aveam informatia, de la cunostinte ce lucrau la Electrecord si in magazine, ca s-au vandut cam 460.000 de discuri CANTAFABULE. Acest lucru nu era de mirare atunci, caci TOATE CELELATE DISCURI, asa cum a recunoscut si avocatul Electrecordului, s-au vandut in numar de cateva sute de mii, iar CANTAFABULE era cel mai reusit disc al nostru pana la ora aceea.

Spre marea mea surprindere, nu numai ca la Uniunea Compozitorilor nu se afla nicio suma, dar nici din discurile ce le vedeam pe piata (vezi CANTAFABULE) nu am primit nimic.

La procesul impotriva Electrecordului, unde am fost silit sa platesc un expert contabil cu suma de 4.500 euro (am inteles ca asa ceva este absurd!), avocatul Electrecordului a jurat in fata instantei ca matrita discului CANTAFABULE a fost distrusa dupa ce eu am parasit tara.

Nu vad vreun motiv, dar hai, sa acceptam … Totusi, pe piata se vindeau, in anii ’90, discuri CANTAFABULE cu o coperta din doua culori (una galbena, alta albastra) si doua discuri disparate, spre deosebire de discul produs in anii ’70, care avea o coperta dubla si continea ambele discuri. Coperta dubla era gri, asa cum am conceput-o noi (caci tot noi am produs si grafica copertii).

La proces nu am avut la mine un disc de pe piata, deoarece nu mi-a trecut prin cap ca cineva ar putea nega existenta acestuia.

Expertul contabil, platit cu acea suma aberanta, a venit cu o hirtie tiparita, din care reiesea ca Electrecordul A PRODUS IN TOTAL DOAR 7.000 de discuri CANTAFABULE!!! Greseala expertului a fost ca nu stia datele tehnice ale fabricii de viniluri si asa a improvizat niste sume absurde si caraghioase, din care reiesea ca fabrica a produs, de exemplu, in luna aprilie 17 bucati, in luna mai 45 de bucati, in luna Septembrie 35 de bucati si tot asa, timp de doi ani de la producerea discului si pina la plecarea mea din tara. Dupa plecarea mea, asa cum am zis, avocatul Electrecordului sustinea ca matrita s-a distrus.

Dupa o discutie cu domnul Paul Enigarescu, unul dintre inginerii de la Electrecord in acea perioada, aflu ca dinsul a produs vreo 70.000 – 80.000 de discuri CANTAFABULE in anii ‘90. Si am mai aflat ceva: FABRICA DE VINILURI NU POATE PORNI DACA NU ARE O COMANDA DE CEL PUTIN 3.000 DE DISCURI!

Am gasit, la tipografia din Bucuresti unde Electrcord obisnuia sa-si tipareasca copertile, doua chitante (facturi) reprezentand platile a doua transe de coperti. Prima, de 64.000, a doua de 500.000 coperti. Cum se explica aceasta comanda de inca 500.000 de coperti, dupa prima comanda de 64.000?… Ca doar nu se vandusera, dupa spusele expertului, decit 7.000 de discuri. Pai asta era o frauda din avutul obstesc si se pedepsea cu inchisoarea, nu? (atasez aici si chitantele…)

Scrisoare catre opinia publica | Coperti Cantafabule Electrecord
Scrisoare catre opinia publica | Coperti Cantafabule Electrecord
Scrisoare catre opinia publica | Coperti Cantafabule Electrecord
Scrisoare catre opinia publica | Coperti Cantafabule Electrecord

Deci acest expert contabil, investit de Justitia Romana, a mintit cu usurinta declarand ceva imposibil. Si totusi Justitia Romana a acceptat aceasta expertiza si am pierdut procesul.

La producerea filmului NEMURITORII, regizat de Sergiu Nicolaescu, am inregistrat, cu toata formatia Phoenix, in studiourile SahiaFilm, o serie din piesele mele, ca fond sonor al filmului. Ba chiar actorii cintau, din cind in cind, cite o strofa din acele piese.

Or, asa cum se stie , la producerea unui film exista trei autori: scenaristul, regizorul si compozitorul coloanei sonore.

Deci drepturile de autor trebuie impartite intre acesti trei autori. Si iarasi … cine se gandea atunci ca va cadea ZIDUL???

Sergiu Nicolaescu m-a scos de pe generic, de indata ce am plecat din tara, iar drepturile mele de autor au intrat in alte buzunare … Intors in tara l-am intrebat, pe Sergiu Nicolaescu, cum si-a permis sa-mi scoata numele de pe generic. Bineinteles ca a dat vina pe Securitate, asa cum o fac astazi toti cei prinsi cu minciuna … « Bine ca ne-am intilnit – mi-a spus – , te voi trece din nou pe generic … Uite, am o comanda de 150.000 de casete video pentru Canada si 100.000 pentru Statele Unite »

Nici pana azi nu am vazut un ban din drepturile de autor la acest film, care se vinde si azi pe toata planeta, sub forma de casete video si DVD-uri. Recunosc ca am primit acum citiva ani 1.000 lei vechi de la UCMR pentru « Nemuritorii ». Asa scria acolo, insa nu pot crede, caci ar fi un afront imens. NEMURITORII pot fi gasiti pe Internet oricand, in toate formele si traducerile, iar eu n-am primitinca, nici dupa 40 de ani, drepturile de autor. La procesul contra acestui Nicolaescu, mi se impune, de catre Justitia Romana, acelasi impertinent expert contabil. Desi am schimbat biroul de avocatura, avocatii nu l-au recuzat pe acest criminal si nici nu l-au dat in judecata, cu toate ca exista dovezi concrete ca a mintit si a produs niste expertize false.

Pe de alta parte, descopar in Art.35 aliniat 2 din O.G.2/2000 devenit Legea 156/2002, referitor la expertii tehnici judiciari si extrajudiciari, ca exista responasbilitati si sanctiuni si pentru acesti alesi ai Justitiei. Din pacate, avocatii mei actuali nu au pornit un proces impotriva acestui expert contabil, proces care ar fi lamurit si situatia cu Electrecord si ar fi blocat orice alta aparitie a acestui expert murdar. Acum aflu ca, daca nu platesc inca jumatate din suma ce se acorda din nou acestui impertinent expert, adica inca 2.500 euro, pierd procesul. Daca stiam ca si a doua jumatate din bani se duce la acelasi expert in crima, nu plateam nici prima jumatate. Pe de alta parte, eu nu am cum sa obtin sumele acestea uriase. In plus, eu sunt cel furat. De cand victimei i se face dreptate doar daca are bani?… Inseamna ca omului sarac, in tara asta, nu-i ramine decit sa puna mina pe flinta si sa se retraga in padure?… In sfarsit, daca nu platesc aceasta suma pina pe 5 august, pierd procesul …

Atat in Romania cat si in toate tarile civilizate, exista o lege a drepturilor de autor. In Romania ar trebui ca aceste drepturi sa fie aparate de institutia numita UCMR. Acesti domni incaseaza, din orice utilizare a muzicii, un anumit procent, din care isi pastreaza dinsii o suma si restul se imparte la compozitor si scriitor. Dar daca cineva imi foloseste piesele in concert, in taxiuri, hoteluri sau evenimente de tot felul, aceasta institutie ce face ? Nu se implica?

Pentru toate cele intamplate m-am decis sa nu mai platesc UCMR-ului nimic. M-au dat in judecata si au castigat!!! In loc sa se judece cu Electrecordul si cu Sergiu Nicolaescu, ei ma ataca pe mine, desi era la mintea cocosului ca de la aceste doua institutii se luau mult mai multi bani decit din biletele vindute la cateva concerte.

Mai exista si o institutie numita CREDIDAM, care ar trebui sa plateasca niste sume pentru interpreti. Sumele intra de la radio, televiziune etc si raman la ei, pentru ca interpretul nu stie cand si unde a fost dat pe post. Pai in formatia Phoenix sunt trei interpreti ce locuiesc in tara si patru care locuiesc in strainatate. DE UNDE PANA UNDE SA STIM NOI CAND SI UNDE AM FOST TRANSMISI PE POSTURI? Aceste institutii nu au obligatia de a da socoteala pentru fiecare emisiune in care realizatorii se folosesc de artisti? Exista sau nu o lege?

Simati domni si doamne, va cer parerea, pentru ca sunt sigur ca raul nu va conduce lumea la infinit. Sunt sigur ca nu sunt singurul exploatat si furat de aceasta societate. Daca exista undeva dreptate, atunci sa se faca. Eu, dupa cum ma cunosc destui, nu voi ceda. Imi trebuie totusi suportul opiniei publice, care sa-mi tina spatele si sa ma incurajeze ca merita sa te bati pana castiga BINELE si DREPTATEA.

Autor: Nicu Covaci

Sursa: Certitudinea.Ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here