Parazitii si Daniel Lazar nu mai au voie la TV pe timpul zilei conform deciziei CNA. Cristina Trepcea membru CNA: “Femeia poate fi prezentata in ipostaze degradante intre orele 23.00 – 6.00”

0
1,474 vizualizari

Parazitii si Daniel Lazar

” Intrunit in sedinta publica in ziua de 16 octombrie 2012, Consiliul National al Audiovizualului a analizat raportul intocmit de Directia Monitorizare, precum si reclamatiile inregistrate la CNA sub nr. 11713/30.07.2012, 12973/07.09.2012, cu privire la piesa muzicala „Toate-s la fel”, interpretata de formatia Parazitii feat. Dan Lazar, difuzata de postul Music Channel, in ziua de 06.09.2012, de la ora 14.29. Postul de televiziune Music Channel (Music Channel HU) apartine radiodifuzorului S.C. Music Channel S.R.L. (licenta audiovizuala nr. S-TV 222.3/22.05.2008, decizia de autorizare nr. 1470.0/28.05.2008 si reautorizare 1470.0-3/28.05.2008 eliberata la data de 02.06.2011).

In urma analizarii raportului de monitorizare si a vizionarii inregistrarii, membrii Consiliului au constatat ca radiodifuzorul S.C. Music Channel S.R.L. a incalcat dispozitiile art. 18 lit. a), b) si c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual.

Potrivit dispozitiilor invocate:

Art. 18: Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6,00 – 23,00 productii care prezinta:

a) violenta fizica, psihica sau de limbaj, in mod repetat;
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;
c) persoane in ipostaze degradante.

In fapt, in data de 06.09.2012, de la ora 14.29, postul de televiziune Music Channel a difuzat varianta cenzurata a piesei muzicale „Toate-s la fel”, interpretata de Parazitii feat. Dan Lazar.

Textul piesei muzicale este urmatorul:

Toate-s la fel cand viseaza legat
Legat de ele de casa de pat
Toate te fac sa te simti vinovat
Şi toate turbeaza ca-ti faci de cap.
Strofa I: Vreti pat mare cu matase si perne moi
Vreti s-aveti pareri si sa vorbiti peste noi
Vreti atentie, bani si sa va tinem de mana
Noi va dam promisiuni si pamant pe luna
Stati mai mult in oglinda decat stati infipte
Şi n-ati invatat sa faceti decat zile fripte
Cand va parasim mancati si plangeti cat sase
D-aia n-avem cum s-avem ganduri serioase.
Refren:Toate-s la fel cand viseaza legat
Legat de ele de casa de pat
Toate te fac sa te simti vinovat
Şi toate turbeaza ca-ti faci de cap.

Deja ma vezi prin casa in halat si-n papuci
Crede-ma n-o sa ajung in veci cuierul tau de muci
Sunt animal da’ nu-s domestic, cand plec fac sport
Şi nu stau dupa tine cum nu stau dupa mort
N-am aur, n-am lanturi, n-am povesti cu sirop
Daca-ti fac dosarul ai peste cu botox in bot
Vrei diamante ia calmante du-te si sapa
Vrei perle dezbraca-te du-te si inoata.
Refren: Toate-s la fel cand viseaza legat
Legat de ele de casa de pat
Toate te fac sa te simti vinovat
Şi toate turbeaza ca-ti faci de cap.

Ma vrei devreme acasa pe sub geam, c-o chitara
Sa-ti fac cate o serenada in fiecare seara
Vrei sa vin cu floarea-n dinti, nu la caterinca
Sa ne tinem in brate pe muzica lui Banica
Vreti haine de blana si ochelari de soare
Cand noi toti barbatii vrem sa va scoatem din toale
Vreti bani, diamante, farduri, carduri si PIN-uri
Noi va dam sa aveti, sa ardeti in chinuri
Vreti sa dam explicatii, ca asa e viata-n doi
Noi vrem masini cu un loc, sa n-aveti loc si voi
Vreti sa va lasam tot si sa ne inghita parnaia
Vreti pe Himalaya, nu va mai place la Sinaia
Vreti sa va tinem de mana si sa citim in astre
Sentimentele noastre-s reale ca unghiile voastre
Vor palate, cai albi, la fel ca in poveste
Şi toate peste noapte se vor neveste.
Refren: Toate-s la fel cand viseaza legat
Legat de ele de casa de pat
Toate te fac sa te simti vinovat
Si toate turbeaza ca-ti faci de cap.

Videoclipul este realizat dintr-o succesiune de imagini in care interpretii apar in diferite ipostaze, iar pe parcursul derularii acestuia apar diverse simboluri, cum este cel care priveste avertizarea pentru pericolul nuclear avand inscrise cuvintele: Parazitii – Toate-s la fel ori cel inscriptionat pe imbracamintea unui interpret, in care este prezentat un desen grafic ce sugereaza o femeie si un barbat, cel din urma urinand catre aceasta.

In cadrul materialului audiovizual sunt difuzate imagini in care apar:

– un barbat imbracat intr-o uniforma militara care tine in lesa o femeie in lenjerie intima, cu un brat bandajat, iar pe una dintre fese ale acesteia este vizibila urma unui bocanc;
– femeia in lesa sta in genunchi in fata unui barbat, iar prin miscari sugereaza realizarea unui act sexual;
– mai multe femei danseaza lasciv in costume de baie, avand bratele, picioarele sau capul bandajate;
– una dintre dansatoare apare fara sutien, miscandu-se sau facand gesturi provocatoare;
– un buchet de flori tinut in mana de o dansatoare este incendiat de unul dintre barbati;
– mai multe femei ingenunchiate in fata unuia dintre barbati;
– un barbat aflat in spatele unei dansatoare care are un buchet de flori in mana ridica un topor asupra acesteia.

Analizand videoclipul, membrii Consiliului au constatat ca imaginile difuzate in cadrul acestuia contin scene cu conotatii sexuale ori femei ce apar in ipostaze degradante sau asupra carora se sugereaza ca au fost comise acte de violenta fizica, fapt ce contravine dispozitiilor art. 18 lit. a), b) si c) din Codul audiovizualului. Conform prevederilor invocate, in intervalul orar 6.00-23.00 nu pot fi difuzate productii audiovizuale care prezinta violenta fizica sau psihica, scene de sex, comportament obscen sau persoane in ipostaze degradante. Consiliul considera ca desi radiodifuzorul a difuzat varianta cenzurata a videoclipului, scenele care sugereaza un comportament obscen (realizarea actului sexual), in care apar femei ce danseaza lasciv si provocator sau care redau acte de violenta fizica, sunt de natura a afecta minorii care, la ora la care a fost difuzat videoclipul, respectiv 14.29, au avut acces neingradit la vizionare. Avand in vedere ca postul Music Channel este un post muzical, urmarit in mod deosebit de copii si adolescenti, categoria cea mai predispusa sa isi creeze modele comportamentale din personajele care apar in diferite ipostaze pe micul ecran, Consiliul apreciaza ca un astfel de continut ca cel difuzat de radiodifuzor nu poate reprezenta un exemplu educativ in dezvoltarea armonioasa a minorului, stiut fiind ca educatia este o dimensiune importanta a personalitatii copilului si mai apoi a adultului, iar conduita morala prezinta un factor deosebit in educare, pentru ca incorporeaza modul de adaptare la cerintele si relatiile sociale.

Fata de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sanctionarea radiodifuzorului cu somatie publica. Supusa la vot, propunerea de sanctionare a fost adoptata cu respectarea conditiilor de legalitate prevazute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. In temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) si (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 144 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual, Consiliul National al Audiovizualului adopta urmatoarea …

Decizie:

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. Music Channel S.R.L. (licenta audiovizuala nr. S-TV 222.3/22.05.2008, decizia de autorizare nr. 1470.0/28.05.2008 si reautorizare 1470.0-3/28.05.2008 eliberata la data de 02.06.2011 pentru postul de televiziune Music Channel (Music Channel HU) se sanctioneaza cu somatie publica de intrare de indata in legalitate pentru incalcarea prevederilor art. 18 lit. a), b) si c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual.

Art. 2. In conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacata direct la sectia de contencios administrativ a curtii de apel, fara a fi necesara formularea unei plangeri prealabile, in termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispozitiilor art. 93.1 alin. (1) si (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligatia de a transmite in urmatoarele 24 de ore de la comunicare, sonor si vizual, de cel putin 3 ori, in intervalul orar 18.00-22.00, urmatorul text:

„Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat postul Music Channel cu somatie publica pentru incalcarea prevederilor legale referitoare la protectia copiilor, intrucat a difuzat in intervale orare accesibile minorilor un videoclip muzical ce prezinta persoane in ipostaze degradante si comportament obscen.

Potrivit dispozitiilor art. 18 din Codul audiovizualului, in intervalul orar 06.00-23.00 nu pot fi difuzate productii cu un astfel de continut”.

Va atragem atentia ca textul nu poate fi difuzat in calupuri de publicitate.”

Exact asa arata decizia nr.721 din 16 octombrie 2012 prin care Music Channel nu mai are voie sa difuzeze ziua clipul celor de la Parazitii cu Daniel Lazar – Toate-s la fel.

Este a treia decizie consecutiva de interzicere a materialului dupa ce au primit exact acelasi tratament si Kiss TV-ul si UTV. Se pare ca CNA inca ramane “partea cealalta a cuibului” pentru Parazitii. Premiera este pentru Daniel Lazar. L-am intrebat ce parere are despre aceasta decizie si ne-a declarat scurt: “Despre ce? Despre deciziile CNA. :) Toate-s la fel … Sa fie primit si cand ne-o fi mai rau sa ne fie exact asa :).”

Muzica Noua | Videoclipuri Oficiale | Videoclipuri ale Artistilor Romani

Cele mai noi stiri din Industria Muzicala Romaneasca le primesti direct pe mail daca adaugi datele tale aici. Ne poti gasi si pe facebook la adresa Facebook.Com/IndustriaMuzicala sau ne poti urmari pe Twitter la Twitter.Com/Muzicala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here